Intimidatie op het werk, Wat houdt het in?
Intimidatie op het werk komt vaker voor dan de meerderheid van de mensen denkt. Dit komt omdat mensen het vaak niet kunnen herkennen of niet willen herkennen. Dit is natuurlijk echt heel erg en er wordt al steeds meer iets aan gedaan.
Meestal zijn alleenstaande vrouwen of vrouwen met een tijdelijk contract slachtoffer van een vorm van intimidatie. Dit komt vaak doordat ze het natuurlijk heel erg druk hebben en hun baan belangrijk voor ze is omdat ze er helemaal alleen voor staan. Vaak maakt de baas of een collega daar misbruik van door ze bijvoorbeeld te chanteren of onder druk te zetten.
Hier even op een rijtje welke vormen van intimidatie er allemaal en het meeste voorkomen op de werkvloer.
- Seksueel getinte opmerkingen of smsjes maken/sturen.
- Te intieme vragen stellen over iemand anders zijn privé leven.
- Afspraakjes op contact voorstellen.
- Iemand lang aanstaren.
- Seksueel getinte afbeeldingen tonen via internet/intranet.
- Gebaren maken die seksueel gericht zijn.
- Vastpakken of je arm om iemands schouder leggen (knijpen)
- Iemand proberen te kussen.
- Expres iemand zijn doorgang versperren.
- Aanranding.
- Verkrachting.
Natuurlijk zijn er nog veel meer verschillende vormen van intimidatie op de werkvloer maar we richten ons nu alleen op de meest voorkomende. Mannen zijn ook slachtoffer van intimidatie maar uit cijfers blijkt dat meer dan 50% van de vrouwen ooit wel eens te maken heeft gehad met (seksuele) initimidatie vandaar daat dit artikel wat meer vrouw gericht is.
Als dit u overkomt of al eens is overkomen dan kunt u het beste naar een preventieadviseur of een vertrouwingspersoon van de onderneming stappen. Een bedrijf is verplicht een preventie adviseur aan te stellen dus als u daar heen stapt bent u zeker veilig met uw verhaal en wordt u sowieso geholpen!
Hopelijk kan dit artikel er voor zorgen dat iedereen die iemand kent of waar dit zelf bij is overkomen sneller stapt naar iemand die je kan helpen want dit kan je leven voor altijd beïnvloeden! En onthoudt het is niet normaal! Dus stap gewoon meteen naar iemand toe die je vertrouwd en die je kan helpen.
Vergeet dit artikel niet te delen met vrienden, familie, collega’s en via social-media!
http://www.fondsslachtofferhulp.nl/contact/